Om festivalen


Studentorkesterfestivalen är en musikfestival för högskole- och universitetsstudenter och genomförs en helg i maj varje år. Jämna år i Uppsala och udda i  Linköping. Den första festivalen i Linköping hölls 1973 och ett par år senare kom Uppsala med i bilden.

Studentorkesterfestivalen förkortas SOF när den hålls i Linköping, och STORK när den hålls i Uppsala.

Studentorkesterfestivalerna anordnas på uppdrag av Riks-SMASK- Sveriges Musicerande Akademikers Samarbetande Kårorkestrar. Riks-SMASK:s maskot är Tutputte, en vit huvudfoting med studentmössa som spelar på en helikon (en form av tuba). Tutputte är en karakteristisk symbol för just studentorkesterfestivalerna, och förekommer flitigt på allt material som hör festivalerna till.

Varje år är uppemot 40 svenska och utländska studentorkestrar med och spelar under festivalen. Under lördagen går en kortege genom centrala staden vilket brukar dra mycket stor publik.

I Uppsala kan festivalen avnjutas på stadens gator och torg dels i form av kortegen men även flera olika stadsspelningar. Merparten av festivalens spelningar äger dock rum på några av Uppsalas studentnationer. Som namnet antyder är det en festival där man får njuta av studentorkestermusik och allt vad det innebär. Till festivalen kommer allt från storband till marschorkestrar och det är lätt att hitta och lyssna till musik man själv tycker om.